High Performing Finance Teams met Anzhelika Belova, CFO Leads.io

Het juiste talent op de juiste plek is cruciaal, maar uiteindelijk zorgt een high performing team voor het optimale resultaat. In onze nieuwe interviewreeks High Performing Finance Teams spreken we allerlei experts en ervaren CFO’s over dit thema. We vragen ze wat ervoor nodig is om met elkaar een high performing team te bouwen, en hoe ze hun eigen rol in dit proces zien. Van de CFO bij Royal Haskoning tot de Global Talent Director bij Perfetti van Melle: we bekijken de ontwikkeling van financiële teams vanuit diverse invalshoeken.

In het eerste interview van deze reeks spreken we met Anzhelika Belova, CFO bij Leads.io. Deze snelgroeiende tech scale-up heeft kantoren in onder andere Nederland, Canada, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Ze vertelt over de basisingrediënten van een high performing team en over compromissen sluiten tussen kortetermijnsucces en langetermijnresultaat. En: ze deelt welk sportteam haar inspireert bij de ontwikkeling van haar eigen team.

Kun je ons eens vertellen waar je nu staat en hoe je daar gekomen bent?

“Begin 2023 ben ik gestart als CFO bij Leads.io, een hele ambitieuze scale-up met veel potentie. Ik zag dat ik dit bedrijf echt iets te bieden heb met mijn ervaring en expertise, en zo kan helpen om verder te groeien.”

“Voordat ik hier begon, heb ik bij meerdere grote multinationals gewerkt – onder andere Arcelor Mittal, LyondellBasell, CEVA Logistics en Naspers Limited. Hier heb ik vooral gezien hoe je bepaalde processen kunt optimaliseren en wat change management daadwerkelijk betekent. Daarnaast heb ik geleerd hoe je inkomsten verdubbelt en teams verder uitbouwt.”

“Ik kijk terug op een mooie loopbaan tot nu toe. Die is er niet gekomen zonder risico’s te nemen – die horen erbij. Zo besloot ik helemaal aan het begin van mijn carrière om vanuit Tax naar Finance over te stappen. Zo’n switch duurt minimaal drie jaar, want iemand moet je het vertrouwen en de kans geven om die nieuwe weg in te slaan. Maar: steeds als ik een risico nam, kwam ik weer een stap verder. Het ging niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk loonde het altijd.”

Hoe beschrijf je jezelf als CFO?

“Ik ben niet een typische CFO, denk ik. Ik benader mijn portfolio wat breder, en dus niet alleen vanuit de financiële optiek. Zo kijk ik altijd vanuit een business-visie naar de organisatie, om zo samen met de CEO de strategie van het bedrijf uit te zetten en beslissingen te nemen. Op dat vlak voeg ik de meeste waarde toe. Vanuit daar weet ik welke hygiënevoorwaarden we op orde moeten brengen.”

“Ik vind dat er binnen Leads.io een hele mooie cultuur is gebouwd. Daar gaan we in de transitiefase dan ook erg zorgvuldig mee om. Mensen voelen zich thuis en veilig in deze organisatie. Zo horen we vaak dat professionals hier echt zichzelf kunnen zijn. Dat moeten we koesteren. Op dit moment is het dus een van mijn grootste uitdagingen om te groeien, productiever te zijn en KPI’s te formuleren, zónder dat deze warme, open cultuur verloren gaat.”

Anzhelika Belova, CFO Leads.io in gesprek met LIME Search over High Performing Finance Teams

Wat betekent een high performing team voor jou?

“Allereerst denk ik dat de juiste mensen op de juiste plek moeten zitten. Dat is wat mij betreft het fundament van een high performing team. Volgens mij onderschatten we vaak hoe veel impact het heeft als iemand een positie heeft waarin diegene niet tot z’n recht komt.”

“Het is daarom belangrijk om eerst eens te inventariseren wie wat doet, en wie waar wél en niet goed in is. Als iedereen een passende rol heeft, kun je als team efficiënt en effectief te werk gaan. Vervolgens onderzoek je wat er nog ontbreekt. Heb je bijvoorbeeld de capaciteit, tools en middelen om je doelen te behalen? Bij dit proces horen af en toe ook moeilijke beslissingen: soms kom je erachter dat iemand nou eenmaal niet de juiste persoon is voor de plek, of toch beter bij een andere organisatie past.”

“Heb je dit allemaal op orde, dan is het relatief eenvoudig om een doel te formuleren en je team mee te krijgen. Maar om écht optimaal met elkaar aan de slag te gaan, heb je vaak wat langer de tijd nodig. Dat vraagt om transparantie en veiligheid, zodat mensen het durven aan te geven als ze het ergens niet mee eens zijn.”

Wat zijn de basisingrediënten van een high performing team?

“Er moet binnen een organisatie de mogelijkheid zijn om ‘ik weet het niet’ te zeggen. Het is belangrijk om hulp te kunnen vragen en te overleggen. Als die veiligheid en ruimte er niet is, dan worden er gegarandeerd fouten gemaakt en kom je als team niet verder.”

“Als een team successen behaalt, zie ik dat als een prestatie van het team zelf. Daar sta ik op zo’n moment ook graag bij stil. Gaat er juist iets mis, dan zie ik dat niet als falen van het team. Ik zie het dan als mijn verantwoordelijkheid om mijn team in het vervolg beter te ondersteunen, zodat we wél dat resultaat boeken. Ik ben er echt voor mijn team en vind dat je een cultuur moet creëren waarin mensen iets voor elkaar over hebben.”

Zie je dat het team als geheel groeit nu er meer wordt gevraagd, zoals meer omzet en uitbreiding naar nieuwe landen?

“Het team wordt beter, omdat we daar als bedrijf in investeren. Naast een heel duidelijk ambitie formuleren, dus waar we concreet met elkaar naartoe willen werken, zijn we vooral bezig om processen en systemen te optimaliseren. Zo zorgen we dat we ook daadwerkelijk de mogelijkheid hebben om die doelen te behalen. Dat betekent dat we mensen moeten scholen, zodat ze kunnen meegroeien met die ambities.”

“Een high performing team betekent met elkaar aan de kortste weg naar het doel werken. Dat heeft te maken met mensen, processen en systemen.”

Zou je genoegen nemen met minder kwaliteit als dat betekent dat je sneller bij het doel bent?

“Het doel gaat bij mij niet boven al het andere. Wel kun je bewust shortcuts nemen, waar iedereen van op de hoogte is en je met elkaar voor gaat. Een voorbeeldje: we gaan bij Leads.io per 1 januari 2024 over naar een nieuw softwaresysteem. We hebben zes maanden voor die implementatie, wat betekent dat we bepaalde compromissen moeten sluiten. Dit is voor iedereen in het team en binnen het bedrijf duidelijk. Als alles eenmaal draait, kijken we wat we wél en niet kunnen doen. Soms is een zesje goed genoeg om op de korte termijn progressie te maken, en soms kiezen we er wel bewust voor om voor die negen te gaan.”

Kun je een voorbeeld geven van een high performing team? Dit mag ook uit een totaal andere hoek komen dan Finance.

Het team van Ajax in 2018-2019. Daar klopte alles aan. Natuurlijk hadden ze op dat moment sterspelers, maar het teamwork was wat ze uiteindelijk echt succesvol maakte. De spelers waren gelijkwaardig aan elkaar en werkten goed samen. Ik vond ze innovatief – ze speelden anders en durfden risico’s te nemen. Daarnaast waren ze heel flexibel: van spelen tegen PEC Zwolle tot Real Madrid. Zo’n omschakeling vraagt van veel van een team, namelijk om op een ander niveau te presteren. Naast een goed voorbeeld van een high performing team, vind ik dit ook hét voorbeeld van goed leiderschap. Erik ten Hag ging als trainer voor iedereen door het vuur. Ik vind dat het bedrijfsleven hier nog echt een voorbeeld aan kan nemen.”

Hoe vertaal je de inspiratie die je hieruit haalt naar je eigen team?

Ik vind het belangrijk om een gezamenlijk doel voor ogen te blijven houden, zodat je weet waar je samen naartoe gaat. Vervolgens is het aan de leidinggevende om die ambitie volledig door te voeren in de organisatie. Wat houdt het einddoel op praktisch niveau in, en wat betekent het concreet voor welke functie? Hoe voegt iedereen individueel iets toe aan dit hogere, gezamenlijke doel? Dat moet je als leider echt helder hebben én goed over kunnen brengen.”

Wat is jouw natuurlijke rol binnen een high performing team?

“Ik zie mezelf als de verbinder van de raad van bestuur en de organisatie. Om in sporttermen te blijven: als meevoetballende coach. Ik breng graag mensen en ideeën bij elkaar door te inventariseren wat iedereen belangrijk vindt en dat op elkaar af te stemmen.”

Hoe zorg je ervoor dat de motivatie en inspiratie in een high performing team ook hoog blijft?

“Hiervoor is leading by example cruciaal. Dat is zowel de makkelijkste als moeilijkste taak, iedere dag weer. Het betekent dat je iedere dag aan moet staan. Dat houdt in dat je altijd transparant, eerlijk en open blijft – ook als je een keer je dag niet hebt. Het team moet weten dat je samen in dezelfde boot zit. Je doet het echt samen.”

“Ook is het voor de motivatie belangrijk dat je als leidinggevende een luisterend oor biedt. Voor mij is dat niet altijd eenvoudig: ik ben echt een resultaatgedreven en oplossingsgericht persoon, waardoor ik geneigd ben om direct met antwoorden te komen. Dat kan juist weer demotiverend werken. Work in progress, dus!”

Welke gouden tip heb je voor het creëren van een high performing team?

“Je moet echt gepassioneerd zijn voor het bedrijf en de dienstverlening. Als je er zelf niet in gelooft, krijg je ook de rest niet mee. Dan is het onmogelijk om het hogere doel door te vertalen naar de rest van de organisatie. De emotie is wat mensen zien en geloven. Op basis daarvan formuleer je een doel voor het team, dat past bij de visie van het bedrijf.”

“Ook belangrijk: niet gelijk handelen als je ergens binnenkomt, maar eerst luisteren naar wat er nodig is. Wat doen mensen, en waar willen ze naartoe? Dat kun je vervolgens meenemen in de visie voor team. Als je de woorden van het team gebruikt, wordt die visie ook daadwerkelijk gedragen. Luister dus echt naar je mensen – op de langere termijn zul je dan efficiënter werken.”

Wie vind jij een inspirerend leider en waarom?

“Oprah Winfrey, vanwege haar levensverhaal. Ik vind het geweldig hoe zij haar shows heeft weten uit te bouwen tot een heel imperium. Ze combineert het sociale en maatschappelijke met ondernemerschap, en zorgt er echt voor dat andere mensen verder komen. Ik vind het inspirerend om te zien dat Oprah nog steeds zegt: ‘ik heb weer wat geleerd vandaag’. Als je elke dag open staat voor een nieuwe les, hoe klein of groot ook, dan blijft je jezelf uitdagen en ontwikkelen.”

Deel: