Als executive search bureau in Finance weten we hoe cruciaal talent- en leiderschapsontwikkeling is voor succes. De juiste mensen vinden en behouden is een uitdaging, maar het is zeker zo belangrijk om deze leiders zich verder te laten ontwikkelen.
We vroegen Kasper Pruijsen, co-founder van Fenix Leadership, om zijn inzichten over leiderschap en teamoptimalisatie met ons te delen. Fenix Leadership richt zich op leiderschapsontwikkeling en high performing teams bij portfolio-ondernemingen van PE/VC-investeerders. Hoe stimuleren deze organisaties de toekomstige (financiële) leiders om hun potentieel te bereiken, en wat voor type leiderschap heeft een CFO vandaag de dag nodig?
Wat doet Fenix Leadership precies?
“We fungeren als thought partner van investeerders en het management/founder-teams van hun investeringen op het gebied van strategische Human Capital vraagstukken. Zo vormen we een waardevolle driehoeksverhouding met de private-equitypartijen en managementteams. Inmiddels zijn we met een team van ongeveer 15 mensen en werken zowel vanuit Nederland als Londen.
“Fenix Leadership richt zich puur op managementteams en key postities bij ondernemingen. Dat doen we omdat we op die manier de meeste impact kunnen maken. We doen Due Dilligence, begeleiden management teams o.a. bij opvolgingsvraagstukken, teamontwikkeling & exits en helpen investeerders om nog betere teams samen te stellen. Ook denken we mee over organisatiemodellen en een heldere rolverdeling binnen het MT. Daarmee creëren we high performing teams, bijvoorbeeld bij opvolgingsvraagstukken of door een buy-and-build-scenario: dus twee teams transformeren tot één high performing team.”
Welke rol neemt de CFO meestal aan in zo’n high performing team?
“Je ziet dat de CFO steeds meer de sparringpartner wordt van de CEO, over de gehele business. Met elkaar zijn zij cruciaal voor de ontwikkeling van een team. Samen hebben ze een belangrijke voorbeeldfunctie binnen een organisatie. Zo heb je voor een high performing team onderling vertrouwen en kwetsbaarheid nodig, en het management helpt om dat uit te dragen.
“Het komt ook steeds vaker voor dat hr-zaken onder het takenpakket van de CFO vallen. Dan gaat het niet alleen over salarisstrookjes, maar juist ook over ontwikkeling en verbinding. Als CFO moet je daar dus affiniteit mee hebben. De combinatie van IQ en EQ wordt hierdoor steeds belangrijker voor een CFO.”
Wat voor type leiderschap heeft een CFO vandaag de dag nodig?
“In vergelijking met het hiërarchisch leiderschap van vroeger wordt van een CFO tegenwoordig veel meer inlevingsvermogen verwacht. Empathie dus, maar zonder dat het ten koste gaat van de helderheid van de boodschap.”
“Het gaat erom dat je je eigen capaciteiten, krachten en zwaktes binnen leiderschap leert herkennen en daarnaar handelt. In andere woorden: zelfbewust leiderschap. Niet elke CFO hoeft goed met mensen te zijn, maar het is wél belangrijk om dat van jezelf te weten. Dan kun je er namelijk op anticiperen en iemand aannemen die dat deel van je overneemt.
“Mijn advies: leer jezelf kennen, blijf dicht bij jezelf en werk proactief aan de ontwikkeling van je zelfbewustzijn. Veel zelfkennis hebben is geen vrijbrief om bepaalde blinde vlekken te blijven negeren!”
Wat kom je zoal tegen in de praktijk? Welke (soft) skills hebben CFO’s nu nodig?
“Het is voor een CFO belangrijk om met de CEO te kunnen sparren over de richting van het bedrijf. Je hebt dus een bepaalde business sense nodig om grote keuzes voor de toekomst gezamenlijk te maken. Daarnaast zijn data-interpretatie en business intelligence nog belangrijkere onderdelen van de functie geworden. Je moet weten wat je uit cijfers kunt halen en tot welke mogelijkheden deze inzichten leiden. Op basis van die data kun je vervolgens gefundeerde besluiten nemen. En zoals ik al zei: zelfkennis en -ontwikkeling worden steeds belangrijker.”
Hoe herken je (financiële) leiders van de toekomst?
“Skills en ervaring zijn voorwaardes die je makkelijk kunt testen, maar kijk ook in hoeverre iemand op emotioneel vlak is ontwikkeld. Is iemand zelfreflectief? Staat diegene ervoor open om echt aan zichzelf te werken? Dat kun je checken door te vragen naar vormende ervaringen, feedback die is bijgebleven, hoe iemand naar leiderschap kijkt en waar nog groeikansen liggen. Moet een kandidaat daar heel lang over nadenken of komt er niet echt een antwoord op, dan is dat een duidelijk signaal.”
En als je de toptalenten eenmaal hebt geïdentificeerd: hoe trek je ze aan én – nog belangrijker – hoe behoud je ze?
“Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het gaat namelijk om de ‘fit for purpose’. Hiermee bedoel ik dat elk bedrijf een bepaald type financial nodig heeft. Een grote corporate heeft bijvoorbeeld een heel ander soort professional nodig dan de gemiddelde mkb’er. Je moet dus eerst onderzoeken wat jouw organisatie nodig heeft.”
“Potentiële leiders blijven langer bij je organisatie als ze er veel kunnen leren. Het is daarom belangrijk om talenten zich continu te laten ontwikkelen en ze te blijven uitdagen. Uiteindelijk blijven talenten omdat ze iets van het management kunnen opsteken. De mate van zelfreflectie en -ontwikkeling van de CFO en de rest van het management is dus absoluut een van de pijlers om talenten te behouden. Op die manier neem je ze mee in je eigen ontwikkeling.”
“Het is dan ook belangrijk om jezelf scherp te houden als leider en een team samen te stellen dat op een gezonde manier laat zien dat ze aan jouw ‘overdrachtelijke’ stoelpoten zagen. Dat is heel gezond en niets om bang voor te zijn. Maar: het moet wel openlijk gebeuren, op een stevige basis van onderling vertrouwen.”
Wat worden in de toekomst belangrijke talenten, eigenschappen en taken voor CFO’s en financiële talenten?
“EQ en de combinatie van business sense en data. Ik denk dat we nog veel meer uit data-interpretatie kunnen halen. Dat hoeft de CFO waarschijnlijk niet zelf te doen, maar iemand binnen het team moet daar wel echt verantwoordelijkheid voor dragen. En: hoe blijf je mensen verbinden als er steeds meer remote gewerkt wordt? Dat is een andere vraag, waar ik niet direct antwoord op heb. Waarschijnlijk maakt die ontwikkeling het voor iedereen nog belangrijker om emotionele intelligentie bewuster in te zetten.”
In het volgende Connecting Forward artikel duiken we met Kasper dieper in op het creëeren en behouden van high performing finance teams.
Behoefte aan een inhoudelijke sparringpartner? We denken graag met je mee hoe jij jouw team compleet kan maken en kan blijven uitdagen. Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.