De arbeidsmarkt trekt aan, en dat zie je terug in het aantal beroepswisselaars. „Mensen komen niet snel thuis te zitten.”
De arbeidsmarkt is volop in beweging. In 2017 wisselden 937.000 mensen van beroep, blijkt uit de nieuwste jaarlijkse cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag publiceert. Dat is een kleine toename ten opzichte van een jaar eerder: in 2016 wisselden 919.000 mensen van beroep. In het grootste deel van de gevallen, ruim 70 procent, ging het om een overstap naar een andere sector, bijvoorbeeld van een baan in de zorg naar een baan in de bouw. De rest wisselde van functie binnen dezelfde sector, bijvoorbeeld van verpleegkundige naar gespecialiseerd verpleegkundige.
„Die toename is een gevolg van de economische groei”, zegt Peter van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. „Het zorgt voor een hoge dynamiek en een zogeheten krappe arbeidsmarkt met veel vacatures in verschillende sectoren. Mensen durven sneller de stap te zetten om van beroep te wisselen omdat ze niet snel thuis komen te zitten”, aldus de hoofdeconoom. Gaat het slecht op de arbeidsmarkt en zijn er minder banen beschikbaar, „dan neem je veel minder snel een risico als werknemer”, zegt Mulligen.
Al sinds 2015 neemt het aantal beroepswisselaars langzaam weer toe. In 2008 werd een hoogtepunt bereikt met ruim een miljoen carrièreswitches. Daarna stortte de arbeidsmarkt in als gevolg van de kredietcrisis en daalde het aantal mensen dat een ander beroep ging uitoefenen.
Lees hier verder.