Ervaringen van een Interim Manager | Ten tijde van de coronacrisis

Het coronavirus heeft een grote impact op hoe wij leven en werken. Werknemers werken veelal vanuit huis en we moeten ons allemaal instellen op een 1,5 meter maatschappij. Wij vroegen een van onze Interim Managers welke impact de coronacrisis op zijn opdracht heeft, wat zijn ervaringen met de coronacrisis zijn en hoe hij daar als Interim Manager mee omgaat.

Wat houdt je huidige opdracht in?

Ik heb momenteel een opdracht bij Koninklijke Euroma B.V. te Zwolle. Euroma ontwikkelt smaak op basis van kruiden en specerijen als toonaangevend partner voor internationale levensmiddelenbedrijven. Ook Euroma’s eigen merk kruiden en specerijen is bekend in het supermarktschap. Euroma heeft in 2018 branchegenoot Intertaste overgenomen. Sindsdien zijn ze de nummer 1 op de Nederlandse markt van kruiden en specerijen. Daarmee is in feite sprake van een nieuwe onderneming, wat gepaard gaat met integratie en harmonisatie van afdelingen en bedrijfsprocessen. Als gevolg van autonome groei en de overname, heeft Euroma in Zwolle een nieuwe state-of-the-art productielocatie gebouwd, waar de productie van drie bestaande locaties wordt samengevoegd.

Mijn opdracht was het integreren van diverse rapportages, zodat er niet langer vanuit de voormalige bedrijven werd gerapporteerd maar vanuit de nieuwe organisatie. Dit vereiste o.a. dat de accounting principes meer in lijn met elkaar kwamen. Daarnaast is het centreren van de activiteiten van drie bestaande productielocaties naar één geheel nieuwe locatie een enorme operatie. Hierin werkt afdeling Business Controlling samen met andere afdelingen om dit tot een succes te maken. Tenslotte hebben we dit jaar voor het eerst een budgetproces gemaakt op basis van de nieuwe organisatiestructuur. Mijn focus lag hierin vooral op het sales budget.

Wat is precies jouw rol en waarin laat jij met name je toegevoegde waarde zien?

Mijn rol was het opzetten van nieuwe management rapportages die aansluiten bij de nieuwe organisatie. De gebruiker van de rapportages mag niet gehinderd worden door het systeem waaruit de informatie komt. Deze rapportages zijn gebaseerd op de ‘best of both worlds’.

Ik had al veel ervaring in het opzetten en verbeteren van de rapportagecyclus. Ook het opzetten van begrijpelijke dashboards had ik al bij diverse bedrijven gedaan. Deze ervaring kon ik goed toepassen bij het implementatieproces.

Als het gaat om rapportages, dan is er geen sprake van ‘one size fits all’. Dit is altijd afhankelijk van de cultuur van de organisatie, de fase waarin een organisatie zich bevindt, de behoefte van het management en de kennis/kunde van de gebruikers. Doordat ik bij veel bedrijven ben geweest kan ik snel een inschatting maken van de behoeften. In een interactief proces rolt er uiteindelijk een rapportageset en -cyclus uit die het beste past.

Daarnaast heb ik ervaring met meerdere ERP-systemen en BI-tooling zodat ik snel de benodigde informatie op een efficiënte wijze uit de systemen kan halen.

Omdat veel rapportage uiteindelijk toch in Excel gemaakt worden, kan ik mijn kennis hiervan toepassen zodat dit later eenvoudig is over te nemen door de Controlling afdeling.

Hoe ervaar jij het (deels) thuiswerken?

Afhankelijk van de opdrachtgever, werkte ik al regelmatig thuis. Vaak is het helemaal niet nodig om ’s ochtends in de spits te staan. Eerst 2 uur werken om na de spits alsnog naar de opdrachtgever te gaan, heb ik altijd als prettig ervaren.

Maar nu bijna 2 maanden helemaal thuis werken was voor mij ook schakelen. Dit ging echter buitengewoon soepel. Euroma werkt met Skype waardoor het gezamenlijk vanuit huis overleggen erg goed werkt. Het delen van een scherm zorgt ervoor dat iedereen dezelfde informatie in beeld heeft. Ik had al een werkkamer met goede faciliteiten, dus dat hielp zeker. Hierdoor kan ik privé en zakelijk goed gescheiden houden.

Omdat de koffie-corner gespreken zijn weggevallen, is het wel belangrijk om nog steeds ‘social talks’ te blijven houden. De chat-optie van Skype is minder formeel dan de e-mail en laat wat meer emotie in de gesprekken toe.

Ik verwacht dat deze crisis de deur naar thuiswerken definitief open heeft gezet. Ik denk dat iedereen kan profiteren van een goede mix tussen thuis en op locatie werken.

Hoe blijf je bij in de ontwikkelingen in de markt?

Ik blijf in contact met de bureaus voor interim management.

Via LinkedIn kun je ook goed volgen wat er in de markt gaande is.

Wat is jouw tip voor andere freelancers in deze tijd?

Het aantal opdrachten is op dit moment al minder en het zal wel enige tijd duren voordat deze weer op het oude niveau zit. De beschikbaarheid onder interim managers zal zeer waarschijnlijk toenemen. Mocht je in de huidige situatie beschikbaar komen, benut deze dan voor (zelf)studie. Er zijn veel cursussen online beschikbaar. Zorg ook dat je bijblijft op het gebied van IT. Als je in een opdracht zit, heb je vaak te weinig tijd voor educatie. Benut deze periode dan ook om je kennis en vaardigheden te verbeteren. De juiste ervaring is belangrijk op je cv, maar het actueel houden van je kennis is misschien nog belangrijker. Daarmee kun je je toch meerwaarde blijven leveren ten opzichte van medewerkers die in vaste dienst zijn en vaak minder tijd hebben of minder gestimuleerd worden om zich te blijven ontwikkelen.

Zorg daarnaast ook dat je je netwerk blijft onderhouden. Heb ook begrip voor de situatie waarin zij zich nu verkeren.

Deel: