Externen laten excelleren: Hoe haal je het maximale uit de samenwerking met interim professionals? 4 succesfactoren.

Misschien heb je al vaker met interim managers gewerkt en vraag je je af hoe je nog meer uit externen kan halen. Of heb je het nog nooit overwogen omdat het je te duur en te ingewikkeld leek. Daarvoor is deze blog serie. In vier delen lichten we toe hoe je de inzet van een interim finance professional optimaliseert.


Investering terugverdienen

De directe kosten van een vaste medewerker lijken op het eerste oog veel lager dan die van een interim manager. Maar is dat wel zo? En blijft dat argument overeind als je de indirecte baten mee neemt? Als rasechte financial wil je natuurlijk je investering verantwoorden en terugverdienen.


Dus stel je jezelf de vraag: hoe haal ik het meest uit mijn interim manager?

We schreven in een eerder blog al over wat je als CFO zelf kan doen aan een geslaagd zoekproces naar een interim manager. In deze serie gaan we in op wat binnen jouw scope ligt om het hele samenwerkingstraject met de interim professional tot een financieel en organisatorisch succes te maken.


SUCCESFACTOR 1: Hoe weet ik welke interim financial ik nodig heb?


Interim Management biedt een effectief instrument voor bedrijven die bezig zijn met verandertrajecten en reorganisaties of in een overbruggingssituatie. Grof gezegd zijn er twee soorten interim managers, de generalisten en de specialisten.


Generalisten met een frisse blik op de dagelijkse gang van zaken

De generalisten zijn bijvoorbeeld goed in het neerzetten of herstructureren van een nieuwe afdeling, hebben zicht op de uitvoering van de processen en sturen hierop bij. Zij voeren tijdelijk programma of project management op complexe projecten.


Voordelen inzetten generalistische interim financials:

  1. Doordat de generalistische interim manager in verschillende bedrijven ervaring heeft opgedaan neemt hij een grote proceskennis met zich mee. Hij put uit een breder scala aan oplossingen en successen.
  2. Voor het eigen personeel blijkt het soms makkelijker om voor en met iemand te werken die nog geen interne historie met zich meedraagt en een frisse kijk heeft op bestaande processen
  3. Door de onafhankelijkheid van de interim manager is het minder complex om moeilijke beslissingen te nemen.


Specialisten met een knap staaltje vakmanschap

De specialisten beschikken over bijzondere kennis, of over een unieke expertise. Een bepaald aspect beheersen ze heel goed. In ons vorige blog schreven we over Business Intelligence en hoe je hiermee aan de slag kan.


Voordelen inzetten specialistische interim managers:

  1. Een specialist implementeert een specifiek technische item, bijvoorbeeld een BI Dashboard.
  2. Er ontstaat extra tijd om eigen personeel bij en om te scholen.
  3. Daarbij werf je de benodigde additionele resources die de continuïteit van de ingeslagen weg garanderen.


Wat voor soort financiële interim manager heb jij nodig? Wij denken graag met je mee. Neem contact op met Guy Verdult.


Wil je weten hoe een interim financial zichzelf terugverdient? Houd onze site in de gaten voor de blog van volgende week.

Deel: