Het carrièrepad van LIME Senior Consultant Kars

Behind the scenes bij LIME – Het carrièrepad van Senior Consultant Kars

We leren veel mooie bedrijven door en door kennen en adviseren CFO’s, het management en directies bij het maken van de juiste keuzes. Daarnaast zijn we volledig op de hoogte van de ambities van Finance professionals, maar wie zijn wij zelf eigenlijk?

Deze week spreken we Kars Kroon, Senior Consultant bij LIME Search. Kars is na zijn studie Hotelschool toevallig het recruitment vak in gerold, wat een perfecte match bleek te zijn.


Kars, kun je ons eens meenemen in jouw carrière pad en ambities?
‘Na mijn studie Hotelschool in Utrecht wist ik dat ik niet verder de Hotellerie in wilde. Het romantische beeld dat ik had in het begin, was na mijn stages en diverse bijbaantjes wel verdwenen. Echter, gastvrijheid en dienstverlening paste nog steeds wel heel goed bij mij en is iets waar ik nog steeds veel energie van krijg. Ik wist niet goed welke kant ik op wilde en ik ben toen bij een groot landelijk uitzendbureau gestart om dit verder uit te zoeken. Daar leerde ik recruitment kennen en kreeg de basis van het vak mee. Ik ontdekte dat ik die business heel leuk vond, maar dat ik meer uitdaging wilde in het niveau van de posities die ik bemiddelde.’

‘Ik ben toen als Recruiter, en later als Accountmanager, gestart bij USG People, een onderdeel van USG, één van de grootste uitzendbedrijven in Europa. Ik werkte daar voor de detacheringstak en ik had binnen mijn unit de focus op het detacheren van Juristen. Daar heb ik zes jaar gewerkt en het enorm naar mijn zin gehad. Echter begon detachering me steeds minder uit te dagen. Ik wilde graag naar een wat kleinere organisatie waar meer ondernemerschap, creativiteit en samenwerking centraal stonden. In 2021 heb ik toen de overstap naar LIME Search gemaakt om als Executive Search Consultant aan de slag te gaan.’

‘Ik heb in mijn carrière eigenlijk alle fases van recruitment doorlopen en krijg de meeste energie van ‘het bemiddelen’ op Executive Search level. Wat een combinatie is van veel c-level professionals én bedrijven echt goed leren kennen door te weten wat professionals drijft en het leren doorgronden van diverse businessmodellen.’

Hoe komt dienstverlening terug in jouw werk als Executive Search Consultant?
‘Wij zijn echt een dienstverlener. Als je het plat slaat, krijgen we een vraag van een klant én een professional en die verbinden we aan elkaar. Of je nu partner, consultant of officemanager bent, we zijn allemaal primair met dit proces bezig. We helpen Financials verder in hun carrière en zorgen ervoor dat klanten business vraagstukken verder kunnen realiseren.’

‘De expertise waar we in zitten, Finance, vind ik heel erg leuk omdat het heel veel verschillende aspecten in zich heeft. Ieder bedrijf heeft het nodig en het maakt niet uit hoe groot of klein het is en in welke branche het bedrijf werkzaam is. Afhankelijk per bedrijf kan een positie een wat technischere rol zijn, of juist een hele business gedreven rol. Bijvoorbeeld de zoektocht naar een Finance Director die echt in de business moet zitten en strategische beslissingen kan maken op basis van de data. Iemand die met strategische vraagstukken aan de slag gaat en bekijkt hoe een bedrijf kan innoveren en slimmer en efficiënter te werk kan gaan. Hierdoor heb je te maken met hele interessante professionals, zowel klanten als Financials, die we proberen te ontzorgen.’

Wat is het verschil tussen Recruitment en Executive Search?
‘Met name de gesprekken en de diepgang van de gesprekken verschilt. Bij Executive Search kijk je echt naar iemands karaktereigenschappen, hoe iemand zijn studie heeft doorlopen en wat iemand daarna is gaan doen. Je kijkt naar de stappen die iemand heeft gezet en de grote lijnen daarin. Je vraagt vooral heel veel en probeert een helder beeld van iemand te krijgen hoe iemand is, wat iemands ambities zijn en waar diegene naartoe wilt. Vervolgens probeer je die persoon te verbinden met een opdracht die er ligt.’

‘Een Finance professional is voor ons ook een opdrachtgever. Die vraagt onze hulp bij de volgende stap in zijn/haar carrière en het waarmaken van een bepaalde ambitie. Aan de andere kant heeft de klant ook een ambitie waar een bepaald persoon bij nodig is om die ambitie te realiseren. Die twee proberen wij met elkaar te verbinden, zodat ze samen verder komen.’

‘Het belangrijkste is om beide kanten zo goed mogelijk te verbinden.’

Hotelschool en Executive Search hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Wat is jouw ervaring?
‘Je leert op de Hotelschool van heel veel verschillende dingen een beetje. Een beetje HR, finance, marketing, rechten en veel operationele vakken. En ik denk dat mensen van de Hotelschool een bepaald DNA hebben wat goed past in dit type werk. Het dienstverlenende aspect uiteraard, maar ook het netwerken en verbinden van mensen komt veel terug in recruitment.’

‘Je bent in dit vak namelijk continue in contact met mensen en bezig met de vraag achter de vraag te ontdekken. Je bent dagelijks bezig met sales in de breedste zin van het woord. Je bent dienstverlenend, adviserend en probeert af en toe ook de ander te overtuigen van de juiste beslissing.’

Zoals je net al aangaf, werken we bij LIME Search specifiek voor Financials. Wat vind je daarvan?
‘Ik vind het werk zelf daardoor juist heel dynamisch. Je werkt met ondernemende, slimme en strategische mensen. Het segment dat wij bedienen, vaak in Private Equity setting en MKB bedrijven, zijn ondernemende omgevingen. Dat maakt het niet saai, maar juist heel dynamisch en inhoudelijk.’

‘Finance is altijd cruciaal. Als het in een markt goed gaat, dan heb je professionals nodig die meer aan de business kant opereren. Die kijken hoe het beter, slimmer en efficiënter kan. Professionals die kijken hoe een bedrijf de beste of de grootste in de markt kan worden. Zo werken we bijvoorbeeld met Private Equity partijen die geïnvesteerd hebben in een bedrijf vanwege de potentie en die vervolgens iemand nodig hebben die dit potentieel ook optimaal naar boven weet te halen.’

‘Wanneer het wat minder goed gaat in een markt, heb je vaak wat meer technische Financials nodig. Dan gaat het vaak over het herstructureren en het op orde brengen van bedrijfsprocessen.’

‘Doordat we als bureau in een nichemarkt als Finance werkzaam zijn, weten ook veel professionals en klanten ons in te vinden. Vanwege de jarenlange ervaring en kennis hebben we inmiddels echt een naam opgebouwd. Dat is ook het voordeel van het hebben van een focus als bureau. We kunnen hierdoor echt inhoudelijk meedenken met de vraagstukken van opdrachtgevers en dat is heel leuk om te doen.’

Hoe is de sfeer bij jullie op kantoor?
‘We zijn vooral een heel hecht team. We zijn ondernemend en professioneel. Dat merk ik doordat we altijd kijken naar kansen en positief zijn ingesteld. Zo hebben we onlangs een kantoor in Rotterdam geopend en het zou best nog wel eens kunnen dat we nog een kantoor gaan openen in Nederland. Daarnaast is vier jaar geleden LEMON opgericht door Claudia, destijds LIME Consultant. Een succesvol nieuw label dat zich focust op de high potentials in de markt. Financials die een tweede of derde stap willen maken in hun carrière.’

‘Kortom we werken in een hele ondernemende, professionele setting en tegelijkertijd zijn we heel hecht met elkaar. Het is heel gezellig, er wordt heel hard gewerkt én er is ruimte om fouten te maken. We dagen elkaar uit en hebben onwijs veel lol met elkaar.’

Wat doen jullie aan teambuilding samen?
‘Op donderdag en vrijdag borrelen we graag samen en we hebben ook regelmatig etentjes met elkaar. Daarnaast zijn we allemaal graag sportief bezig. Zo bootcampen we op maandag en is iedereen wel in voor een potje padel.’

‘Per team zorgen we er ook voor dat we verschillende activiteiten doen. Zo gaan we met het ‘LIME Permanent team’ binnenkort bowlen bijvoorbeeld. We zijn allemaal jonge, sociale mensen, dus samen dingen ondernemen is wel echt belangrijk in het bedrijf. Het voelt echt als een grote familie.’

Waar word je blij van?
‘Ik ben behoorlijk resultaat gericht. Ik vind het belangrijk om goed werk te leveren én toch ontspannen mijn werk te kunnen doen. Een lekkere, goede werkflow waarin ik echt sprongen maak. Dat hoeft niet per se een plaatsing te zijn, maar kan ook een goed interview zijn. Ik word er ook blij van als we als bureau echt stappen maken, zoals de lancering van de nieuwe website bijvoorbeeld.’

‘Ik vind het belangrijk om dingen te realiseren. Dat geldt zowel zakelijk als privé in bijvoorbeeld vriendschappen, maar ook op sportief vlak. Ik heb twee marathons gelopen en vind het fijn om echt naar een resultaat toe te kunnen werken.’

Wat had je eerder in je loopbaan willen weten?
‘Om wat strategischer na te denken over je loopbaan. Mijn eigen loopbaan is mij vooral overkomen en gelukkig heeft dat positief voor mij uitgepakt. Ik wilde altijd wel ondernemen en graag klantgericht, commercieel en dienstverlenend bezig zijn. Daar ligt ook echt mijn kracht. Ik heb alleen nooit echt gesolliciteerd en heb vooral de kansen gepakt die recht voor me lagen. Ik heb wel intern stappen gemaakt, waar ik ook hard voor heb gewerkt. Maar ik vind het wel echt heel stoer en goed als iemand een eigen visie heeft. Daar had ik zelf ook meer over na kunnen denken. Mezelf iets meer oriënteren aan het begin en een eigen visie ontwikkelen.’

‘Dat zou ik nu ook aan iedereen meegeven. We spreken natuurlijk heel veel mensen waarmee we dit gesprek hebben. Het formuleren en verder uitdiepen van je ambities gaat je echt vooruithelpen in je carrière.’

Ben je benieuwd hoe het is om bij LIME Search als Consultant aan de slag te gaan? Stuur dan een mail naar Sjoerd Tijssen (s.tijssen@limesearch.nl) voor meer informatie.

Deel: