Hoe voorspel je de ROI van jouw deelname aan een netwerk event? De beproefde Lime-5-KPI-methode.

Investeren, een risicovolle gebeurtenis. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar je investering kan ook ineens een schot in de roos blijken.


Zo is het ook met netwerkevenementen. Het kan zomaar positief uitpakken. Zeker als je het evenement langs de 5-KPI-meetlat legt.

De vrouwennetwerkavond volgens de 5 KPI’s van Lime:

1. Funfactor: de humor van LIME,
2. Net even anders: de verfrissendheid van LIME
3. Verbinden: de openheid van LIME,
4. Delen: de ervaring van LIME,
5. Professionaliteit: Vakkundigheid van LIME.

Wat: WOMENonLIME event incl. wijnproeverij (5 juli 2018)
Locatie: Wijnhuis Zuid
Organisatie: LIME Search&Connection
Thema: Scoop nieuwe leergang Nyenrode en LIME
Deelnemers: vrouwelijke CFO’s, HR- en Compliance Managers

1. Valt er nog wat te lachen?

Walsen, ruiken, gorgelen en spugen, graag met veel bijkomend geluid. Gênant? Check!

‘Nee niet zo laf, je moet echt je hele mond gebruiken,’ zegt André Feiner, sommelier, connaisseur en eigenaar van de wijnwinkel. ‘Neem een flinke slok en spoel de wijn een paar seconden heen en weer in de mond. Zo gebruik je veel meer smaakpupillen.’

En dan uitspugen. Wat? Ja, precies daar in dat emmertje.

Eerst die gêne en dan de verschrikking. Niet ook de Champagne?

2. Valt er nog wat te leren?

Een interessante scoop, het achterliggende thema en maar liefst twee experts: Bring it on.

‘Het Advisory Board Program is een fonkelnieuw programma voor commissarissen die plaatsnemen in de adviesraden van scale-ups,’ vertelt Meldy van Dijken. Ze praat verder over de nog in ontwikkeling zijnde leergang van Nyenrode, waarvoor ze samenwerkt met Lime. ‘De opleiding moet een brug slaan tussen de nieuwe en oude economie. De pioniers van de scale-ups en de gevestigde orde van corporates bij elkaar brengen. De bouwblokken zijn er, maar verder staat de invulling nog in de steigers en is input zeer welkom’.

De vrouwen zijn het erover eens dat de nuance zit in het feit dat de board executive net zoveel te leren heeft als de high potential. Alleen geldt voor beide doelgroepen een ander leerveld.

Voor de eerste groep geldt een focus op inzicht in en omgaan met die nieuwe generatie. Snappen hoe je ze aan je bindt en wat hun werkwijze is. Voor de tweede groep ligt de winst in het versnellen van de leercurve. Vraagstukken en uitdagingen die bijvoorbeeld gepaard gaan met implementeren van governance, compliance, legal en finance eisen. Het voldoen aan de wettelijke norm behorend bij een snel groeiende organisatie en het volwassenwordingsproces.

3. Valt er nog wat te verbinden?

Een open sfeer en veilige setting: waarin ieder zijn zegje kan doen.

De vrouwen komen na het geven van input op gesprek over diversiteitsbeleid. De vraag blijft: Wanneer is dat geslaagd? Wat is de ideale mix tussen mannen en vrouwen in de top van het bedrijfsleven? Wie helpt wie? Wat is er mis met een vrouwenquotum? Een precair onderwerp waarover, op basis van openheid, verschillen van mening en overeenkomsten ter sprake komen.

Misschien moeten we anders kijken of is het gewoon een kwestie van smaak? Net zoals dat de gouden combi tussen de Galantin Bandol Rosé en de ons in de proeverij geserveerde gazpacho voor magische en onbegrijpelijke sensaties zorgt. Of de Pouilly-Fumé die na een hap van de zachte geitenkaas uit zijn glas knettert van heerlijkheid.

Dat is wat diversiteit doet. Twee, of meerdere, op zichzelf staande elementen of individuen die in de combinatie boven zichzelf uitstijgen.

4. Valt er nog wat te delen?

‘Ervaren door te doen is het nieuwe leren,’

De aanwezige vrouwen snappen dat netwerken leuk en slim is. ‘Netwerken is gewoon een manier om kansen te creëren met elkaar’. ‘Een win, win, winst situatie.’ Of in dit geval ‘Wijn, win, winstcreatie’.

Het werkt als iedereen het gevoel heeft er wat uit te halen.

Een rondje langs de deelnemers leert dat een aantal dames al lange tijd in dezelfde organisatie werkt en met WOMENonLIME een blik buiten hun bedrijf krijgt. Andere vrouwen zijn toe aan een carrière move en laten zich inspireren door deelnemers en de medewerkers van Lime over mogelijkheden. Weer een andere groep aanwezigen verbreedt graag de horizon en hoort over nieuwe mogelijkheden, zoals de informatie over de nieuwe leergang. Gedeelde motivatie is dat alle deelnemers wijnliefhebbers zijn. Kijk dan is de eerste win gecoverd.

5. Valt er nog wat aan toe te voegen?

Deelnemen aan een netwerkevent kan spannend zijn. Daarom is het prettig als er iemand is die de boel losjes regisseert. Bij een LIME event gaat dit heel natuurlijk. Rondje voorstellen, de expert introduceren, de juiste mensen aan elkaar voorstellen en het geheel van een kop en staart voorzien. Dat was deze avond uitstekend voor elkaar. Met zorg en aandacht voor programma en deelnemers.

Misschien lijkt het gekunsteld. Maar het maakt van een matig event een top event als iemand de randvoorwaarden schept en de etiquette van het netwerken verstaat.

Tot slot

Het was een succesvolle netwerkbijeenkomst en nog leuk ook. Waar dat aan lag? Natuurlijk hielp het dat er wijn was, lekkere happen op tafel stonden, kundige en sympathieke experts, interessant onderwerp, goede organisatie. Maar het waren vooral de aanwezige vrouwen. Stuk voor stuk, slimme, ervaren, humorvolle, relaxte, open, hardwerkende en toch hiervoor tijd makende vrouwen. Doordat de Lime-5-KPI-methode zo goed gevolgd werd kwam een ieder tot zijn recht.

Netwerken is voor mij voor herhaling vatbaar.


Wijn weetjes van André

Bubble’s first. Serveer bij een etentje altijd eerst een bubbel. Dan neemt de drankinname van stille wijn gedurende de rest van het diner significant af.

Opdrinken die fles. Bewaar je een fles Champagne in de ijskast voor speciale gelegenheden? Kwaliteit van bubbels neemt snel af. Weet je wat, doe eens gek en trek hem vanavond open om vandaag te vieren.

Wit of rood? Blind getest gaan veel kenners nat. Kleur is niet te proeven. Dus maak je niet druk als je fan bent van wit bij vlees en rood bij vis.

Wijn, zonder zuur geen zoet en dus geen smaak. Zuren, ja ook die azijnzeur op kantoor, heb je nodig om het zoete te ervaren. Dus in plaats van je te ergeren, koester je zuurpruim en proost een keer met elkaar.

Deel: