LIME Business Intelligence Dossier

“Verandering is de enige constante.”


Heraclitus, Grieks Filosoof


Hoe leid je als CFO je (financiële) organisatie door het doolhof van mogelijkheden en beloftes van Business Intelligence? De komende weken geven we in vier blogs concrete tips en adviezen welke route te volgen.


1. Begin, desnoods klein, maar begin. Wat is Business Intelligence?

2. Don’t be a laggard. Verschillende fases adoptieproces Business Intelligence.

3. Loop jij gevaar om in het Business Intelligence Gap te vallen? Risicoanalyse.

4. Recept voor een vliegende start: Vier-stappenplan. Aan de slag met Business Intelligence.


Deel 1


Als de eerste klap een daalder waard is, is de eerste stap goud waard. Het devies: Begin. Desnoods klein, maar begin.

Dat lijkt het belangrijkste advies aan financieel directeuren die zich in een impasse bevinden als ze lezen, horen en zien over de opties, potentiële kansen, complexiteit, transities en scenario’s van Business Intelligence.


Begrippen Jungle

Digitaliseren, Data driven business insights, Data Analytics, Artifical Intelligence en Robotorisering. Al jaren zingen deze termen rond. Organisaties en financiële afdelingen komen tot het besef dat als ze nog niets op het gebied van Business Intelligence doen, dit wel zou moeten. Maar waar begin je? Wij hebben om de begrippen uit elkaar te houden èn te snappen, wat onze opdrachtgevers raakt en hierin nodig hebben de LIME BI Begrippen Wiki opgesteld. Verder organiseren wij met LIME Search&Connection regelmatig events. Ons doel is theoretische thema’s, zoals bijvoorbeeld ook Business Intelligence, naar de praktijk te vertalen. Zo ook bij het aankomende FUTUREonLIME event bij Heineken.


Shift in samenstelling finance afdeling en profieleisen aan financials

Bij LIME Search&Connection zien we de behoefte aan competenties en capaciteiten in de profielen van kandidaten langzaam veranderen. Finance afdelingen zijn al langer bezig hun teams zo in te richten dat ze aan zowel de reporting en accounting kant als aan de control kant de juiste mensen aannemen. Maar met het toenemen van de vraag naar implementatie, analyse, scenario en voorschrijvende KPI’s veranderen de kenmerken van (finance en control) medewerkers.


Kort gezegd stijgt de behoefte aan financiële mensen met een technisch kompas, èn aan IT’ers die kaas gegeten hebben van cijfers (dus niet alleen maar 1’en en 0’en).


Uitvoeren team assessment

Natuurlijk zie jij als CFO deze transitie al van mijlenver aankomen. Maar wat betekent dat nou in de praktijk? En heb je de mensen in huis om die verandering te ondersteunen, moeten ze bijgeschoold worden of heb je aanvulling nodig? Om een blauwdruk van je team en haar toekomstbestendige kwaliteiten te krijgen helpt dan het uitvoeren van een team assessment.


Voor meer informatie over uitvoer van, ondersteuning bij en advies over een team assessement neem contact op met m.vandemerwe@limesearch.nl.


BI GAP?

Wil je voorkomen dat je in het Business Intelligence Gap valt en de boot mist in de 4e industriële revolutie (een fusie tussen de fysieke, digitale en biologische wereld volgens het World Economic Forum), houd dan onze site in de gaten voor de komende blogs in het LIME Business Intelligence Dossier.


Volgende week: Don’t be a laggard. In welke fase van het adoptieproces zit jouw organisatie of finance afdeling?

Deel: