LIMETIME | Veerkrachtige en wendbare organisaties

In de meest recente LIMETIME is een special opgenomen over 'veerkrachtige en wendbare organisaties'.
Daarin noemen wij vijf actiegebieden waarin de CFO stappen kan zetten om dit structureel te verbeteren.

Actiegebied #1 is het aanpakken van burn-out en het stimuleren van vitaliteit. Uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos blijkt namelijk dat 33% van alle medewerkers meer stress ervaart sinds de uitbraak van het coronavirus. Bij jongere medewerkers is dit zelfs zo'n 40%. Lees hierover meer in ons magazine LIMETIME.

Actiegebied #2 is het opbouwen van sociale veerkracht, want met de introductie van veel meer thuiswerken kunnen de mogelijkheden voor interacties en relaties sterk worden verkleind. Om deze uitdaging te overwinnen, moeten CFO's opnieuw nadenken over de manier waarop ze mensen helpen bij bijvoorbeeld het opbouwen van hun netwerk.

Actiegebied #3 gaat over het opbouwen van wendbaarheid en aanpassingsvermogen. Denk eens vaker aan het toepassen van jobrotaties en detacheringen. Deze verbreden iemands vaardigheden, waardoor ze beter bestand zijn tegen toekomstige veranderingen. Jobrotaties en detacheringen creëren ook wendbaarheid binnen de organisatie doordat het makkelijker wordt voor mensen om functies te verlaten die niet langer nodig zijn en zodoende tijdig over kunnen stappen naar nieuwe waarde toevoegende functies.

Actiegebied #4 is ’Steun intrapeneurship’. Organisaties die geen kansen creëren voor intrapreneurship lopen het risico innovatieve teamleden te verliezen. Het bewijs: 70% van de succesvolle ondernemers ontwikkelde hun grote idee terwijl ze bij een gevestigde organisatie werkten, maar vertrokken om het te commercialiseren vanwege hun frustratie over de mate van organisatorische rigiditeit die hun ondernemingszin onderdrukt. Dus steun intrapeneurship en behoud uw meest innovatieve medewerkers.

Actiegebied #5 Zorg voor autonomie. Hierin omschrijven wij hoe je een beweging kan maken naar een omgeving waarin vertrouwen de standaard is, zodat ook in uw bedrijf meer empowerment en een autonome cultuur kan worden gerealiseerd.


Hier meer over weten? In LIMETIME #19 kunt u het hele artikel lezen.

Deel: