Senior Consultant Jesca over de overstap vanuit marketing

Behind the scenes bij LIME - Senior Consultant Jesca over de overstap vanuit marketing

We leren veel mooie bedrijven door en door kennen en adviseren CFO’s, het management en directies bij het maken van de juiste keuzes. Daarnaast zijn we volledig op de hoogte van de ambities van Finance professionals, maar wie zijn wij zelf eigenlijk?

Deze week spreken we Jesca Hermans, Senior Consultant bij LIME Search. Jesca heeft begin 2023 de overstap vanuit de marketingbranche naar Executive Search gemaakt. Een switch vanuit de communicatie- branche zien we vaker, omdat ons vak daar vrij dichtbij ligt.

Benieuwd waarom Jesca deze overstap heeft gemaakt en wat ze zo leuk vindt aan Executive Search in Finance? Lees snel verder.

Jesca, je hebt een mooie carrière als marketing- en communicatie expert opgebouwd. Kun je ons eens meenemen in jouw carrière pad en ambities?

‘Marketing en communicatie is me met de paplepel ingegeven. Mijn vader werkte in de marketing- en reclamebranche en dit was thuis goed zichtbaar. We kregen vaak producten om te testen, er hingen wat reclameuitingen en we zagen ‘zijn’ commercials op tv. Ik was hierdoor nieuwsgierig geworden naar het vak en ben daardoor uiteindelijk ook communicatie gaan studeren.’

‘Na mijn studie ben ik gestart als communicatieprofessional bij het Nederlands Omroepproductie Bedrijf en daarna overgestapt naar Hogeschool Utrecht, waar ik ben doorgegroeid tot Markt Manager. Uiteindelijk ben ik als Communicatiemanager bij een Finance Consultancy organisatie terechtgekomen, waar ik merkte dat ik affiniteit met finance had. Ik vond het heel leuk om mezelf te ontwikkelen tot marketing- en communicatieprofessional, maar uiteindelijk miste ik het directe, persoonlijke contact met mensen.’

Consultant Jesca


Waarom de overstap naar Executive Search?

‘Ik vind marketing en communicatie nog steeds heel erg leuk en het ligt eigenlijk redelijk dichtbij wat ik nu doe. Alleen richt ik me nu meer op de verbinding met mensen en de verdiepende gesprekken om te achterhalen wat er echt bij ze leeft. Ik hou van servicegericht werk, dat past goed bij mij. Daarnaast heb ik een brede interesse, wil ik graag veel dingen weten omdat ik vrij nieuwsgierig ben én heb ik affiniteit met finance. Tel dat allemaal bij elkaar op en dan is de stap naar Consultant Executive Search in finance vrij snel gemaakt.’

Marketing en Executive Search hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Wat is jouw ervaring?

‘Marketing en Executive Search proberen eigenlijk beide een perfecte verbinding te realiseren tussen twee partijen, zodat zij elkaar weten te vinden. Executive Search is de juiste persoon op de juiste plek krijgen. Binnen marketing kijk je hoe de customer journey eruitziet en probeer je die te optimaliseren, zodat je mensen op de juiste manier kan aanhaken en kan interesseren. Feitelijk is dat ook bezig zijn met het vraagstuk ‘hoe krijg je mensen op de juiste plek’, alleen dan met iets meer afstand en weinig direct contact. Juist in de Executive Search heb je dat persoonlijke contact met mensen.’

Waar ben je het meest trots op?

‘Ik heb een mooie loopbaan in marketing- en communicatie gehad en er waren zeker heel wat projecten die ik heb mogen doen waar ik trots op ben. Het meest trots ben ik op mijn eigen ontwikkeling die ik heb doorgemaakt in al die jaren. Ik heb wel eens getwijfeld of ik de juiste keuze had gemaakt qua werkrichting en studie. Maar uiteindelijk heb ik gevonden wat bij mij past en ben ik trots op de overstap die ik onlangs heb gemaakt naar Executive Search. Ik doe nu écht iets waar ik veel energie van krijg en waar ik blij van word. Dat was voorheen in de marketing- en communicatie ook zo, maar ik merk in deze rol dat de dagen voorbijvliegen en ik iedere dag vol goede energie dit kantoor binnenstap.’

Hoe kwam je erachter dat dit bij je paste?

‘Tijdens mijn vorige jobs in marketing ben ik veel in aanraking geweest met events en heb ik ook redelijk wat events neergezet. Ik merkte dat ik na afloop altijd vol energie terugkwam. Ik vind het heel erg leuk om het eerste contact te leggen met mensen. Ook als ik naar een netwerkborrel ga, vind ik het juist leuk om nieuwe mensen te leren kennen en die verbinding te maken. Bij Executive Search moet je continue opnieuw contact maken met Senior Professionals en hen goed leren kennen.’

LIME Search werkt specifiek voor financials. Hoe vind je dat?

‘Door mijn werk als Communicatiemanager bij een Finance Consultancy organisatie ontdekte ik mijn affiniteit met finance. Ik vind het vooral interessant omdat finance als een rode draad door de gehele organisatie loopt. Je komt met zoveel verschillende vraagstukken in aanraking en je krijgt gelijk een inhoudelijk kijkje in de keuken bij bedrijven. Dat maakt het werk ook zo dynamisch. Er heerst vaak een onterecht vooroordeel over financials, bijvoorbeeld dat het vooral introverte personen zijn. Maar er zijn zóveel verschillende profielen. Ik vind het juist heel verrassend om te merken hoe open financials zijn.’

Hoe is de sfeer bij jullie op kantoor? Wat doen jullie aan teambuilding samen?

‘Er heerst een hele fijne werksfeer op kantoor. Iedereen op kantoor is heel open, dat typeert ook wel de mensen die dit werkt doen, waardoor je elkaar gelijk goed leert kennen. Tegelijkertijd is iedereen heel professioneel en sta je er nooit alleen voor. Ik denk dat je in deze branche al snel ‘eigen eilandjes’ kan krijgen, maar gelukkig is dat bij LIME totaal niet het geval. Iedereen denkt actief met elkaar mee en is behulpzaam. De kernwaarden ‘betrokken, bevlogen en eerlijk’ staan niet alleen als mooie woorden op papier, maar komen echt tot leven op het moment dat je hier het kantoor binnenstapt. Ik ga iedere dag met veel energie naar huis, dat is echt een goed teken.’

‘Met het team werken we inhoudelijk nauw samen en word ik direct overal in meegenomen. Daarnaast is er met iedereen goed contact, worden er veel events georganiseerd en zijn er wekelijkse borrels. Voor mij zit het ook in de kleinere dingen, zoals het vieren van elkaars successen, samen lunchen, samen sporten en het hebben van een gezamenlijke whatsapp groep waarin het gesprek soms ook verder gaat dan alleen maar werk.’

Waar word je blij van?

‘Van de connectie met andere mensen. Dat geldt zowel voor verbinding met familie en vrienden als op zakelijke gebied. Ik merk dat ik oprecht blij kan worden wanneer anderen goed of mooi nieuws hebben om te delen of als ik iemand anders echt blij kan maken met een nieuwe stap in zijn/haar carrière.’

Wat had je eerder in je carrière willen weten?

‘Ik denk dat ik eerder naar mijn gevoel had mogen luisteren en daaraan had mogen toegeven. Je merkt het al in dit gesprek - ik word heel enthousiast van dit werk. Toch heeft het idee van een overstap naar een andere branche me ervan weerhouden om deze stap daadwerkelijk te zetten. Je denkt dat het beter is om te blijven in het vakgebied waar je voor hebt gestudeerd. Maar wanneer je diep van binnen al voelt dat iets anders beter bij je past, moet je daar gelijk naar luisteren.’

‘Wat me heeft geholpen om uiteindelijk toch de stap te zetten, is door met anderen in gesprek te blijven en samen te reflecteren. Hierdoor kun je echt kijken of je nog wel de dingen doet waar je gelukkig van wordt.’

Ben je benieuwd hoe het is om bij LIME Search als Consultant aan de slag te gaan? Stuur dan een mail naar Sjoerd Tijssen (s.tijssen@limesearch.nl) voor meer informatie.

Deel: