Get to know us: Senior Interim Consultant Femke Kemps over het belang van persoonlijkheid in een functie

We leren veel mooie bedrijven door en door kennen en adviseren CFO’s, het management en directies bij het maken van de juiste keuzes. Daarnaast zijn we volledig op de hoogte van de ambities van Finance professionals, maar wie zijn wij zelf eigenlijk?

Deze week spreken we Femke Kemps, Senior Consultant bij LIME Search. Femke heeft een mooi consultancy pad afgelegd in haar carrière. Met de start bij Ebbinge en Boer & Croon aan bureauzijde en vervolgens aan bedrijfszijde bij o.a. het Openbaar Ministerie en e-Luscious.

Femke, je hebt veel consultancy ervaring opgedaan in jouw carrière. Kun je ons eens meenemen in jouw ambities?

Ik heb een brede achtergrond in bedrijfskunde (Nyenrode), maar dat is eigenlijk niet eens zo relevant voor de carrière keuzes die ik heb gemaakt. Oprechte interesse is wat mij drijft. Ik ben nieuwsgierig naar wat mensen motiveert, beweegt en waar ze energie van krijgen. Ik denk dat dat wel een randvoorwaarden moet zijn, wil je dit werk leuk vinden en jezelf daarin blijven ontwikkelen.

In mijn carrière heb ik voor diverse bedrijven gewerkt die op papier ambitieuze doelstellingen hadden geformuleerd. Sommigen weten deze succesvol te realiseren en anderen konden dit uiteindelijk niet. Ik geloof echt dat mensen hierin het verschil maken en een belangrijke sleutel tot succes zijn. Ik vind het dan ook heel gaaf om daaraan te kunnen bij te dragen.

Hoe? Bijvoorbeeld door mensen met hele andere achtergronden of uit andere sectoren toch te introduceren. Vaak zit er nog een bepaald idee of overtuiging binnen het MT wie precies de functie zou moeten vervullen. Een bepaald criteria of wensen lijstje. Als je dan die overtuiging kan doorbreken met een nieuw inzicht en met iemand die juist veel beter past vanwege het stuk persoonlijkheid, dan is dat uiteindelijk waar ik het voor doe en waar ik oprecht in geloof.

Welke teams hebben jou gevormd?

Als ik kijk naar mijn loopbaan dan heeft Boer & Croon mij het meeste gevormd. Het risico dat zij durfden te nemen in die tijd, door jonge, ambitieuze professionals bij klanten neer te zetten, is echt bijzonder. Een goede selectie aan de voorkant in combinatie met optimale begeleiding op het gebied van persoonlijke- en zakelijke ontwikkeling waren hiervoor de succesfactoren. Zij staken veel energie en tijd in het ontwikkelen van de soft-skills en vaardigheden bij de young professionals.

Als Manager was ik verantwoordelijk voor de begeleiding van deze young professionals op opdrachten. Hoewel ze bijna geen werkervaring hadden, waren ze toch succesvol, puur door hun gedrevenheid, leergierigheid en analytisch denkvermogen. Lorike Hagdorn († 2017), destijds partner bij Boer & Croon, was voor mij echt een voorbeeld. Een creatieve denker die altijd in kansen en mogelijkheden dacht. Zij heeft mij ook meegegeven hoe je je als vrouw beweegt in een organisatie. Zij was daar destijds al heel bewust mee bezig. Daarnaast heeft zij mij geleerd om output gericht te werken en laten inzien hoe belangrijk het is om je eigen verantwoordelijkheid te nemen als professional. Ook als dit betekent dat je soms fouten maakt.

Hoe belangrijk is talent development binnen werving en selectie?

Heel belangrijk. Na werving begint het pas. Veel bedrijven zeggen dat ze een andere richting in willen, maar beseffen onvoldoende dat het veel tijd kost om nieuwe ambities ook volledig door te voeren in alle lagen van de organisatie. Talent development is hierbij cruciaal. Vaak worden nieuwe collega’s aangenomen om de ambities te realiseren. Echter hen vervolgens ook begeleiden en helpen om die transitie daadwerkelijk te kunnen maken wordt vergeten.

In de praktijk worden verschillende bloedgroepen bij elkaar gezet zonder verder dialoog, hopend dat het dan goedkomt. Vernieuwing binnen een team of bedrijf om samen de volgende fase succesvol te doorstaan, vraagt echter communicatie en sturing. Wat brengt iedereen mee, hoe combineren we interne kennis met externe ervaringen en hoe versterken we elkaar?

Puur het aannemen van een talent is dus niet voldoende, je moet echt energie steken in de persoonlijke ontwikkeling van een professional en kijken naar een stuk teambuilding en team development. Veel leidinggevenden onderschatten hoeveel tijd het kost om een team goed te smeden.

Jij en je team zijn verantwoordelijk voor de Interim tak binnen LIME Search. Wat maakt LIME Interim anders dan bijvoorbeeld werken voor de permanente tak?

Het leuke aan interim-management vind ik dat je uiteindelijk meer contact hebt over hoe een bepaalde opdracht of een bepaald project loopt. Bij permanent plaats je een finance professional en heb je uiteraard ook nog contact over hoe dat gaat, maar uiteindelijk stopt dat frequente contact op een bepaald moment.

Een interim-manager is betrokken bij een tijdelijk project, waar je nog wat frequenter contact over hebt samen. Al is het na afloop van het project. Ik vind het heel leuk om daarbij betrokken te blijven en daarin mee te kunnen denken.

Waar ben je het meest trots op in je carrière?

Voor een organisatie in de zorg heb ik ooit een duikboot kapitein geplaatst als Operationeel Manager. De klant stond open om een ander type profiel aan te nemen en ik was oprecht van mening dat deze persoon de juiste leiderschap skills en persoonlijkheid had voor de rol. Wel moest geïnvesteerd worden in het vergaren van specifieke zorgkennis, maar twee weken intensieve training was deze kapitein in kwestie klaar om te starten in de rol. Dit bewijst weer hoe belangrijk het is om breder te kijken en je niet blind te staren op kennis en ervaring.

Wat is een carrière tip die je vaak aan anderen meegeeft?

Mij is ooit verteld dat niemand in de ochtend wakker wordt met het idee om iemand anders een slecht gevoel te geven. Als je in een zakelijke context een vervelende mail of reactie krijgt, probeer het dan ook niet persoonlijk op te vatten. Iedereen is in zijn werkende leven uiteindelijk bezig om gewoon een leuke werkdag te hebben. Veel mensen hebben de neiging om een reactie veel negatiever en persoonlijker te maken dan dat het eigenlijk is bedoeld. Blijf relativeren.

Deel: