Succesfactor 3: Nieuw vlees in de kuip. Hoe begeleid ik de Interim Manager met behulp van het model van Tuckman?

Van een interim professional mag je verwachten dat hij snel up en running is. Afhankelijk van de opdracht, het soort interim financial en de fase van je bedrijf of afdeling helpt een goede begeleiding de interim financial. Een onderdeel dat je strategisch kunt inzetten is het effect van groepsvorming.

Hoe gaat inzicht in groepsdynamica mijn interim kracht helpen?

Normaal gesproken, als je een nieuwe medewerker aanneemt of een nieuwe afdeling inricht, gaat het betreffende team door allerlei fases van groepsdynamica. Tuckman beschreef deze fases en gaat ervan uit dat wanneer mensen met elkaar binnen een organisatie samenwerken het enige tijd duurt voordat ze als team functioneren. Hij ontwikkelde een model dat zicht geeft op het teamontwikkelingsproces.

De samenwerking binnen teams is sowieso dynamisch en onderhevig aan input van buitenaf. Ook bij het aanstellen van een interimmer speelt de groepsdynamica op de achtergrond.

Als opdrachtgever maak je hier slim gebruik van door:

  1. Je er bewust van te zijn en het in je voordeel te gebruiken, bijvoorbeeld een interim financial juist in te zetten in een bepaalde fase om een groepsvorming de juiste kant op te sturen.
  2. Vastgeroeste processen in teams te doorbreken door inzet van buitenaf.
  3. De interim professional in de positie te brengen om snel veranderingen door te voeren. Van een interim professional mag je verwachten dat hij snel up en running is. Afhankelijk van de opdracht, het soort interim financial en de fase van je bedrijf of afdeling helpt een goede begeleiding de interim financial. Een onderdeel dat je strategisch kunt inzetten is het effect van groepsvorming.

Wil je sparren met een van de consultants van LIME InterimConnection over de strategische inzet van interim professionals om de effectiviteit en performance van je team te vergroten? Neem contact op met Guy Verdult.

In het volgende en laatste deel van de serie over werken met expertise van externen lees je over het nog beter benutten van de ervaring van de financiële interim manager.

Deel: