Tomorrow's Leaders | Deel 1

Om weer in control te komen als CFO, moeten CFO's hun competenties en persoonlijke ontwikkeling op finance, operations en strategie evalueren.

Een openhartige evaluatie van deze drie elementen zal je helpen te bepalen hoe je jouw rol in deze VUCA tijden weer in balans kunt krijgen. Stel het juiste team samen en geef prioriteit aan die gebieden die cruciaal zijn voor het toekomstige succes van uw bedrijf.

COMPETENTIE OPERATIONS

De CFO zal in toenemende mate worden gevraagd om een bredere - meer operationele - leiderschapsrol op zich te nemen naast de core finance rol.

Er zijn veel goede redenen waarom CEO's en Raden van Bestuur CFO's vragen om zich te ontfermen over taken binnen Operations:

  • CFO's zijn goed geïnformeerd om de lang bestaande vooronderstellingen ter discussie te stellen die bureaucratische praktijken in stand houden;
  • CFO's kunnen ervoor zorgen dat beschikbare middelen terechtkomen waar ze de meeste waarde genereren;
  • CFO's hebben een schat aan bewezen ervaring in het behalen van doelstellingen op het gebied van kosten en operationele efficiëntie;

En veel CFO's verwelkomen om meerdere redenen een grotere rol in Operations:

  • Meer betrokkenheid bij het stimuleren van innovatie en de manier waarop het bedrijf wordt gemanaged;
  • Verbreding van hun eigen management- en leiderschapsvaardigheden;
  • Geeft belangrijke leden van het finance team ontwikkelingsmogelijkheden door operationele verantwoordelijkheden en detacheringen, hetgeen helpt om talent te behouden;
  • Het brengt finance dichter bij lijnmanagers in het bedrijf, bouwt relaties en geloofwaardigheid op voor het finance team.

Er zijn echter ook nadelen.

Onpartijdigheid is altijd een belangrijk onderdeel van de rol van CFO geweest. Het stelt hem in staat moeilijke vragen te stellen en een hoge mate van integriteit te behouden, wat vervolgens tot uiting komt in hun rapportage aan de markt. Als CFO's meer verantwoordelijkheden krijgen van Operations, riskeren ze die onpartijdigheid in gevaar te brengen. Een andere zorg is het gebrek aan tijd. Finance professionals op alle niveaus, vooral bij grote bedrijven, zijn bezorgd dat uitgebreide operationele verantwoordelijkheden te veel tijd in beslag nemen waardoor CFO's te weinig tijd aan strategische prioriteiten kunnen besteden.

COMPETENTIE STRATEGIE

Geef vorm aan jouw rol om de strategievorming binnen jouw organisatie te ondersteunen.


In de huidige economie veranderen de spelregels van strategie en concurrentie. Ambitieuze concurrenten uit opkomende markten nemen gevestigde bedrijven over uit ontwikkelde markten. Gevestigde digitale spelers - zoals Amazon en Google - expanderen in verschillende andere sectoren. En nieuwere platformbedrijven - zoals Uber en Airbnb - verbinden aanbieders en consumenten om snel marktaandeel te pakken om de markt te ontwrichten. CFO's moeten helpen bij het identificeren en beoordelen van nieuwe strategische alternatieven en hun organisatie helpen het strategische offensief aan te gaan.

Vijf gebieden zijn van cruciaal belang:

1. Ondersteuning van innovatie en nieuwe bedrijfsmodellen

CFO's moeten een sleutelrol spelen bij het opbouwen van succesvolle samenwerkingen, waaronder effectieve due diligence bij potentiële partners, het afstemmen van incentives tussen de twee partners en het opzetten van een effectief besturingsmodel.

2. Ontwikkel en lever een flexibele strategie

CFO's moeten werken aan het ontwikkelen en uitvoeren van ‘agile’ strategieën. Ze kunnen bijvoorbeeld kapitaal en andere middelen ontgrendelen, zodat ze snel kunnen worden toegewezen aan de nieuwe kansen die worden geboden door gewijzigde regelgeving of nieuwe klantbehoeften.

3. Streef naar lange termijn groei

CFO's moeten moeten risico's zo vroeg mogelijk identificeren en kansen grijpen. Zoals het innoveren met nieuwe producten en diensten.

4. Inspireer met een purpose

CFO's moeten helpen het doel in het bedrijf te verankeren door het goede voorbeeld te geven.

5. Support digital

CFO's moeten de organisatie helpen de juiste digitale capaciteit te leveren. Ze moeten het evenwicht vinden tussen korte termijn doelstellingen en het lange termijn potentieel van digitale investeringen tot het bouwen van de ROI-business case voor grote tech-investeringen.

Deel: