​‘Ik pas’ is geen optie meer. Business Intelligence is een blijvertje, stap je aan boord?

Met alle winden mee waaien?

Als verandering de enige constante is, hoe kies je dan welke innovaties wel en welke niet te volgen? Zeker als binnen jouw organisatie of afdeling de ‘businsess as usual’ al voldoende uitdaging geeft. Zo kan het gebeuren dat je een nieuw idee, een bepaalde nieuwe stroming of een technologische ontwikkelingen aan je voorbij laat gaan en dat dat nou net een blijvertje blijkt te zijn.


Wind in de zeilen

Zo is het ook met Business Intelligence. Net als met de komst van bijvoorbeeld internet zet Business Intelligence nog veel meer ontwikkelingen in gang zet en het simpele ‘we slaan deze ronde even over’ is geen optie meer. Hoe groot is het gat tussen de fase waarin Business Intelligence zich op macro niveau bevindt en de acceptatie binnen jouw organisatie? Consultants van LIME Search&Connection geven je hier graag hun visie op, maar je kan ook zelf aan de slag met onderstaand praktische lijstje dat Daniel Floor van Drukwerkdeal deelde tijdens het CFOonLIME event afgelopen 18 november 2018.


Storm op komst

Loopt jouw bedrijf risico? Check of jouw organisatie of finance afdeling last heeft van een van de onderstaande punten (bron: presentatie Drukwerkdeal.nl):


  • Zijn jullie eerder aan het terugkijken dan aan het vooruitkijken?
  • Zitten de analisten veelal verspreid door de hele organisatie?
  • Zijn de KPI’s opgesteld op P&L niveau: teams voelen geen verantwoordelijkheid?
  • Is er geen single point of truth?
  • Zijn data vragen transactioneel?
  • Heerst er bij jullie intern het: ‘Waarom matcht jouw Excel niet met mijn Excel?’ syndroom?


Als het antwoord op een of meer van deze punten ja is, loop je hoogstwaarschijnlijk het risico om met het Business Intelligence GAP geconfronteerd te worden.


Koersverandering

Het goede nieuws is dat je het tij nog kan keren en het nog niet te laat is om jouw organisatie bij te sturen: Hoe doe je dat? Lees volgende week het vier-stappenplan om een start, of doorstart te maken met Business Intelligence.

Share: