Business Controller

Business Controller

Organisatie

Voor een Nederlands bedrijf in de detailhandel zoeken wij een Business Controller! Dit bedrijf heeft diverse vestigingen in Nederland, Duitsland en België. Kenmerkend voor dit bedrijf is de informele organisatie. Er heerst een hoge betrokkenheid en sfeer van collegialiteit binnen het bedrijf.


Functie omschrijving

Jij doet

Je bent (gevraagd en ongevraagd) het financiële maatje van de verschillende (commerciële) afdelingen (m.n. Buying & Merchandise) en adviseert hen bij het ontwikkelen van de relevante aandachtsgebieden. Je toont initiatief bij het opzetten en door ontwikkelen van (retail-)kengetallen (bijv. omzet en marge(-mix)), rapportages en management informatie. In deze rapportages laat je zien wat er gebeurt op het gebied van omzet, marges, werkkapitaal, investeringen en cash flows. Door te focussen op budgetten, ‘latest estimates’ en ‘business cases’ help je om de organisatie doelgericht verder te laten groeien. Je haalt voldoening uit het nauwkeurig opstellen en evalueren van ‘cash flow forecasts’.

Aan de hand van vlijmscherpe doorrekeningen en analyses adviseer en challenge je Buying & Merchandise op zaken als prijsstelling en prijsposities, waarbij het van groot belang is dit spel over de verkoopkanalen (fysieke winkels en webshops) heen te spelen. Jij weet als geen andere wat de KPI’s en ‘business drivers’ zijn, en ondersteunt en faciliteert op deze wijze in het besluitvormingsproces. 

Ook wijs je je collega’s (zowel binnen Finance als op de commerciële afdelingen) op mogelijke verbeteringen in processen (bijv. rondom leveranciersbonussen en leveranciersverkoopcompensaties), en ben je betrokken bij het implementeren hiervan. Zo draag je actief bij aan de vereenvoudiging en professionalisering, en komt er meer tijd beschikbaar om nieuwe uitdagingen aan te gaan voor commercieel en financieel gewin. 

Om aan bovenstaande taken goed invulling te geven is het belangrijk dat je actief relaties met collega’s en andere ‘stakeholders’ bouwt en onderhoudt.


Profiel geschikte kandidaat

Wij zoeken

Buiten een enthousiast en communicatief karakter zoeken wij assertiviteit, een proactieve houding en een hoog zelf startend vermogen. Ook is het belangrijk dat je de cijfers goed kunt doorgronden en uitleggen aan de (commerciële) collega’s, zodat jullie samen de organisatie verder kunnen laten groeien en bloeien, en geen luchtkastelen bouwen. Er moet voortdurend met diverse ‘stakeholders’ geschakeld worden (op diverse niveaus en over afdelingen heen). Dit vergt sterke communicatieve vaardigheden, waarbij ‘partnering’ en flexibiliteit afgewisseld zullen moeten worden met een kritische, overtuigende houding.

Jij hebt

Je bent bij voorkeur WO afgestudeerd. Je hebt 5 tot 10 jaar ervaring als (Business/Commercial) Controller. Het is geen harde eis, maar ervaring bij een van de ‘Big4’ kantoren zou van toegevoegde waarde zijn. Het is tevens een pré als je reeds een kijkje in de keuken hebt genomen bij een andere retailer. Als je ook nog een sterk ontwikkeld analytisch en cijfermatig inzicht hebt, en het prettig is om met jou samen te werken, dan worden wij helemaal blij. Je moet het daarnaast leuk vinden om met geautomatiseerde (financiële) systemen te werken. Van ervaring met SAP en/of ‘Business Intelligence’ (bijv. MicroStrategy) gaan we echt stralen! 

Kortom

Je bent kritisch, maar tegelijkertijd klantgericht. Je weet problemen te signaleren en de oplossingen te vinden. Je hebt veel oog voor detail, zonder hierbij de grote lijnen en daarmee de horizon uit het oog te verliezen.  Financieel inzicht is voor jou onlosmakelijk verbonden met commercie, en vice versa. Jij staat open voor verandering en bent bekend met ‘omdenken’. Retail, analyses en ‘partnering’ zijn woorden die jouw (professionele) hart sneller doen kloppen!


Locatie

Amsterdam


salaris

Marktconform